Fiscale consequenties en verzekering

Een huis met de Leegstandwet tijdelijk via

Overbruggingsverhuur.nl (ver)huren

Alles geregeld vanaf €195,-  Lees verder »

 

Start altijd met een gratis indicatiehuurprijs!   Lees verder »

Home    ›    Uitleg stap 1  Oriëntatie    ›     Fiscale consequenties & Verzekering    ›

Wat zijn de

Fiscale consequenties
Het verhuren van uw woning heeft altijd fiscale consequenties. In algemene zin komt de te koop staande woning uit box 1 en gaat naar box 3.

 

Dit betekent:

Hypotheekrenteaftrek voor de te verhuren woning vervalt

Bijtelling van eigenwoningforfait van de te verhuren woning vervalt

Het saldo van de waarde van de te verhuren woning minus hypotheekschuld is belast (mits boven vrijstelling; zie ook www.belastingdienst.nl)

Huurinkomsten van de te verhuren woning zijn onbelast


Deze informatie is bedoeld voor algemeen gebruik en is niet toegespitst op de individuele situatie van de verhuurder. Deze informatie kan derhalve niet worden gehanteerd als een vervanging van persoonlijk advies. Meer informatie over uw financiële consequenties is verkrijgbaar bij uw financieel adviseur of bij de Belastingdienst.Verzekering van uw woning bij tijdelijke verhuur


Informeer altijd bij uw verzekeraar of uw te verhuren woning op de juiste wijze is verzekerd (opstal e.d.). Ook bij tijdelijke verhuur dient u als verhuurder uw opstalverzekeraar te informeren. Mede omdat steeds meer (hypotheek)banken een bewijs willen hebben dat u als verhuurder uw opstalverzekeraar heeft geïnformeerd dat de woning binnenkort (of reeds is) wordt verhuurd.  Alle banken hebben op dit punt het beleid aangescherpt. De meeste banken willen zekerheid voor zichzelf en voor hun klanten. Sommige opstalverzekeraars geven namelijk geen dekking wanneer u de woning heeft verhuurd. Het bewijs dat de opstalverzekeraar is geinformeerd dient de verzekeraar als mail of als brief aan u te verzenden. Wij ontvangen daarvan graag een kopie. Voorbeeld verzoek aan uw opstalverzekeraar                                                                                               


Onderstaande tekst is een voorbeeldtekst die u naar uw opstalverzekeraar kunt mailen. Selecteer de tekst en druk op Ctrl+c, om de tekst daarna ergens te plakken met Ctrl+v.


Geachte heer, mevrouw,


Middels deze mail wil ik u informeren dat ik bezig ben om mijn woning aan het <adres te verhuren woning> te gaan verhuren. Deze verhuur is tijdelijk en wel voor de periode dat het huis nog niet is verkocht. De verhuur is op grond van de Leegstandwet en met toestemming van de (hypotheek)bank. De opstalverzekering voor dit pand is afgesloten bij <naam verzekeraar> onder polisnummer <polisnummer>.


Graag ontvang ik van u een schriftelijke bevestiging dat mijn voorgenomen tijdelijke verhuur geen consequenties heeft voor mijn opstalverzekering. Alvast bedankt voor uw medewerking.


met vriendelijke groet,


Over dit onderwerp

Veel gestelde vragen
» Waarom is de fiscale informatie zo beperkt?

Omdat individueel fiscaal advies niet tot onze dienstverlenging behoort.


» Is Overbruggingsverhuur.nl op de hoogte van de fiscale regels?

Natuurlijk zijn wij op de hoogte van de fiscale regels. Echter fiscaal advies is veelal individueel advies, derhalve verwijzen wij onze klanten met specifieke individuele fiscale vragen naar hun financieel adviseur of rechtstreeks naar de Belastingdienst.


» Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een opstalverzekering?

Neen, een aansprakelijkheidsverzekering beschermt de verzekerde tegen aansprakelijkheid en een opstalverzekering beschermt de verzekerde tegen schade aan de opstal.


» Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een inboedelverzekering?

Neen, een aansprakelijkheidsverzekering beschermt de verzekerde tegen aansprakelijkheid en een inboedelverzekering beschermt de verzekerde tegen schade aan de inboedel (meubels en dergelijke).