Basis voorwaarden Leegstandwet

Een huis met de Leegstandwet tijdelijk via

Overbruggingsverhuur.nl (ver)huren

Alles geregeld vanaf €195,-  Lees verder »

 

Start altijd met een gratis indicatiehuurprijs!   Lees verder »

Home    ›    Uitleg stap 1  Oriëntatie    ›     Basis voorwaarden van de Leegstandwet    ›

Leegstandwet

Basis voorwaarden
Door het inzakken van de woningmarkt als gevolg van de financiële crisis kunnen particuliere eigenaren in de problemen komen als zij met dubbele hypotheeklasten te maken krijgen. Tijdelijk verhuur op grond van de Leegstandwet van de woning die een eigenaar nu niet kwijt kan, biedt dan mogelijk uitkomst. Huurinkomsten compenseren namelijk (deels) de dubbele lasten.


Om van deze regeling gebruik te kunnen maken is toestemming van de hypotheekbank en de gemeente nodig. De maatregel helpt niet alleen om financiële nood te voorkomen, maar er blijft daardoor ook doorstroming op de woningmarkt. Ook ongewenste neveneffecten van leegstand, zoals kraken, waardedaling en vernieling worden voorkomen.


Om te mogen verhuren op grond van de Leegstandwet dient u minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:

De te verhuren woning moet (binnen afzienbare tijd) leeg zijn. Er mag niemand op het adres ingeschreven staan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Er mogen natuurlijk nog wel meubels e.d. in de woning staan

De woning moet zichtbaar te koop staan op internet. De meeste hypotheekbanken en gemeenten hanteren als voorwaarde een vermelding op Funda of Jaap. Ook tijdens de huurperiode dient uw woning altijd zichtbaar te koop op internet te staan


Enkel wanneer u voldoet aan bovengenoemde voorwaarden kunnen wij een aanvraag voor de vergunning bij de gemeente en een aanvraag voor de toestemming om te verhuren bij de hypotheekbank indienen.


Over dit onderwerp

Veel gestelde vragen
» Mijn woning staat wel te koop op internet maar niet op Funda of Jaap, mag dat ook?

In principe houden vrijwel alle hypotheekbanken en gemeenten een minimale vermelding aan op Funda of op Jaap.


» Ik sta nog ingeschreven op het te verhuren adres, is dat een probleem?

Om een vergunning bij de gemeente aan te kunnen vragen mag er niemand meer staan ingeschreven bij het GBA op het te verhuren adres.


» Kan ik de woning nog verkopen als de woning in verhuur staat?

Ja, tijdens de aanvraagprocedure en de huurperiode gaat de verkoop actief door. Neem bij verkoop onderhandelingen altijd contact met ons op, zo voorkomt u misverstanden met de opzeggingstermijn naar de huurder.


» Ik wil een andere woning kopen. Kan ik ook eerst zekerheid krijgen dat ik mag verhuren als ik mijn oude woning niet kan verkopen?

Ja, ook voor die situatie kunt u bij ons een aanvraag indienen. Wij starten uw dossier dan gewoon op en vragen de toestemming bij de hypotheekbank aan. Na ontvangst van deze toestemming zetten wij uw dossier tijdelijk op 'on hold'. Mocht u in de toekomst uw oude woning toch willen verhuren, dan maken wij uw dossier direct weer actief.